Příčiny nízkého sebevědomí a 5 tipů, jak ho zvýšit

Řekněme si to zcela upřímně. Naši rodiče, ale i učitelé, nás většinou kritizovali. Tu za špatnou známku, ondy kvůli nepozornosti, neopatrnosti nebo hlučnosti. I když to nejspíš mysleli dobře, rozhodně z vás kvůli tomu nevyrostl sebevědomý člověk. Naštěstí, nikdy není pozdě změnit něco k lepšímu.

Dnešní doba je silně orientovaná na výkon. Ten se posuzuje podle různých kritérií. Ve škole je to poslušnost, schopnost biflovat se látku a dobré hodnocení při zkouškách a při testech. V dospělém životě je obecným měřítkem úspěchu to, zda má člověk vztah, děti či svůj vlastní dům. A má hlavně dobrou práci.

Jenže, pro mnoho lidí jsou tyto mety nedosažitelné. Protože si neustále opakují slova kritiky, která pro ně měli jejich rodiče. Případně, už na tyto věci dosáhli, ale nejsou ve skutečnosti šťastní. Protože jen plní očekávání a neplní si své vlastní sny.

Proto vám dáme pár tipů, jak zlomit prokletí, které s sebou nízké sebevědomí přináší. A řekneme vám, jaké kroky vás mohou přivést k tomu, abyste měli odvahu žít život, který byste chtěli.

příčiny nízkého sebevědomí

Příčiny nízkého sebevědomí

S nízkým sebevědomím musíme mnohdy zápolit už od dětství. Protože nás neustále někdo kritizuje. A požaduje od nás stále lepší a náročnější výkony. I když to třeba není v souladu s našimi schopnostmi, zájmy nebo nadáním.

Negativní dopady má i:

  • Špatné hodnocení ve škole
  • Špatná finanční situace
  • Nešťastné partnerství
  • Zdravotní stav
  • Mentální nastavení a psychické zdraví

I když máme řadu věcí ve svých vlastních rukách, není vždycky snadné se vymanit z toho, co po nás chtějí ostatní. Je hodně těžké ukončit vztah. A to i přesto, že vám z nějakého důvodu nevyhovuje. Zdravotní stav zase vyžaduje velkou disciplínu při dodržování léčby a pravidelné docházení k lékaři. Atd. 

5 tipů, jak si zvýšit sebevědomí

Nejlepší způsob, jak získat sebevědomí, je to, že se naučíte zpracovat pro vás problematická témata. To poslední, co byste totiž chtěli, je falešné sebevědomí. Které ve skutečnosti nevychází z vašeho vnitřního přesvědčení, ale naopak z vašeho trvalého pocitu méněcennosti. Pokud jsou vaše problémy komplikovanější a myslíte, že na ně nestačíte, není vůbec ostuda objednat se k terapeutovi, nebo k psychologovi. Od toho tu jsou. Teprve pak můžete podnikat další kroky, které vám pomohou s pozitivním vnímáním vlastní hodnoty.

Ovládněte své myšlenky

Ačkoliv si to vůbec neuvědomujete, během dne k sobě neustále mluvíte. I když jenom v duchu. Zkuste tento vnitřní monolog sledovat. A zjistěte, co je jeho předmětem. Říkáte si pozitivní věci? Nebo se odbýváte tím, co vám říkali ostatní? Pokud máte uspět, ve vaší mysli není místo pro myšlenky typu: To nezvládnu. Jsem k ničemu. Nemám šanci uspět.

Kdo to říká? Někdo jiný, nebo vy sami sobě? Pokud to jsou cizí lidé, co jim dává ten kredit, který zapříčinil, že berete jejich slova vážně?

jak zvýšit sebevědomí
sebevědomí

Buďte k sobě laskaví

I přes veškerou práci na sobě se stává, že vám něco prostě nejde. Jelikož jste dospělí, nemá smysl se tím trápit. Buďto na tom začněte pracovat. Nebo si zaplaťte někoho, komu to jde lépe. (Účetní, paní na úklid, online nákupy potravin, kdy můžete průběžně kontrolovat košík…) Také myslete na to, že abyste mohli fungovat a cítili jste se dobře, potřebujete odpočívat, zdravě jíst a musíte mít kolem sebe lidi, kteří vás podporují v tom, co děláte.

Stanovte si reálné cíle

Mnohdy naše sebevědomí pokulhává kvůli tomu, že nejsme schopni plnit megalomanské cíle, které jsme si vysnili. Pravda je taková, že v životě lze docílit mnoha velkých věcí. Ale jen za předpokladu, že si je rozdělíte na menší pracovní úseky. Jakmile je zvládnete odbavovat, začnete se přibližovat k vytyčenému cíli. Je ale pravda, že to bude vyžadovat hodně sebekázně a času.

jak mít sebevědomí
jak být sebevědomitější

Akceptujte svoji jinakost

Pro někoho je nejvyšší metou obrovská rodina. Pro jiného zase život naplněný cestováním a zážitky. Nebo třeba něco úplně jiného. A je to tak naprosto v pořádku. Vždy tu bude někdo, kdo vám bude říkat, co byste měli, nebo neměli chtít, nebo dělat. Je to ale váš život. Proto s ním můžete naložit tak, jak chcete vy. Nehledě na to, co vám kdo povídá. Chcete zapadat, nebo zažívat pocity štěstí i přesto, že vašemu životnímu stylu nebude úplně každý rozumět? Je to na vás.

Napsat komentář