Co způsobuje úbytek svalové hmoty a jak ji udržet?

Lidské tělo je tvořeno kostmi, šlachami a především svaly. Svaly dovedou zajistit krásné tělesné kontury, ale i sílu. Ovšem, nejen vlivem nedostatku pohybu a špatné stravy, ale i vlivem stárnutí mohou začít ubývat. Dá se tento jev nějak zastavit? Případně, jak vybudovat a udržet si svaly v pokročilém věku?

Když nám bylo dvacet, stačilo se párkrát ukázat v posilovně a svaly narostly prakticky samy. Pak jsme ale začali chodit do práce, spoustu času jsme začali trávit v autě, nebo u počítače a svaly se začaly nahrazovat tukem.

Postava se ale zhoršuje i vlivem stárnutí. Ať totiž chceme, nebo ne, lidský metabolismus se začíná v průběhu let citelně zpomalovat. Což vede nejen k nabývání na váze, ale také ke ztrátě aktivní svalové hmoty.

Jelikož si řada z nás nechce připustit, že jednou skončí jako koulička, mrkneme se na to, jak poznat, že má procento vaší svalové hmoty v těle sestupné tendence. A také na to, co lze se ztrátou svalů následkem vyššího věku podniknout.

ztráta svalové hmoty

Co může za úbytek svalové hmoty?

Ztráta svalové hmoty může postihovat jedince nad 50 let. Jelikož může vést k nižší kvalitě života, je důležité se na tento problém trochu připravit. 

Za úbytkem aktivní svalové hmoty může být:

  • Imobilita a nedostatek pohybu
  • Nevhodná strava (zvlášť, pokud je v ní málo bílkovin)
  • Zánět (revmatoidní artritida, Crohnova choroba…)
  • Nadměrný stres

Řada z těchto problémů se dá naštěstí řešit. V první řadě byste se měli zaměřit na kvalitu svého jídelníčku. Máte v něm dostatek bílkovin? Pokud ne, zkuste se zaměřit na vyhledávání jejich zdrojů. Nemusí jít jen o maso, ale také o tofu či o luštěniny. 

jak nabrat svaly

Dále byste měli přidat pravidelný pohyb. A to i když jste mobilní a chodíte do práce. Celodenní sezení, nebo ležení totiž taky dovede udělat své. Pokud nevíte jak začít, zkuste s delšími procházkami. A poté se můžete pustit třeba do pěší turistiky, nebo nordic-walkingu. Dobře vám udělá i tanec nebo plavání. 

V neposlední řadě, neměli byste ignorovat své zdravotní problémy. Nezapomínejte chodit na preventivní prohlídky a vůbec se nebojte pro sebe udělat po stránce zdraví a jeho kontroly něco navíc. A nezapomeňte se věnovat činnostem, které vám dělají dobře.

Příznaky a projevy

Jedním z prvních příznaků je slabost, která je způsobená nedostatkem svalů. Tato slabost se může v pozdějších stádiích projevit i tím, že máte problém zvednout objekty, se kterými jste dříve nemívali problémy. 

Úbytek svalové hmoty se může projevovat i tím, že vám všechno déle trvá. I obyčejná chůze. Svaly totiž mají schopnost rozpohybovat celý aparát. Když chybí, jde to mnohem hůř. Dalším možným příznakem může být i úbytek váhy bez jakékoliv snahy o hubnutí. Nelze ale vyloučit, že jde o projev jiného zdravotního problému. (Rakovina, problémy se štítnou žlázou…) Proto se nejprve objednejte na prohlídku k lékaři.

jak nabrat svalovou hmotu

Jak nabrat a udržet svalovou hmotu?

Vaší odpovědí by měl být pohyb. Je jedno, že vám na začátku příliš nepůjde. Je ale důležité, abyste zůstali po fyzické stránce co nejvíce aktivní. Vhodné je například cvičení s cvičební gumou. Klidně i s takovou, která má trochu větší odpor. 

Dále zkuste:

  • Fitness 
  • Chůzi
  • Jíst dostatek proteinů
  • Vitamín D
  • Nenasycené mastné kyseliny Omega-3

Také nezapomínejte na to, že jakmile se vám podaří tento problém stabilizovat, či dokonce zvrátit, měli byste u nového životního stylu vydržet. V opačném případě se může váš fyzický stav opět zhoršit. Jak už bylo řečeno, taktéž nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u lékaře.

Jelikož se ve starším věku muži potýkají i se ztrátou energie, lze v tomto období vyzkoušet doplňky stravy na podporu mužské vitality s obsahem bylinek.

Napsat komentář