Jak řešit erektilní dysfunkci?

Kvalitní sexuální život je pilířem prakticky každého spokojeného vztahu. Když někdy nemáte na milování náladu, je to pochopitelné. Co když byste ale chtěli, ale nemůžete? Pak je docela možné, že trpíte erektilní dysfunkcí. Co za ní může být? A dá se jí nějak předcházet?

Otázka mužství je hodně spojovaná s tím, jestli je muž schopen vykonat sexuální styk. Je proto docela pochopitelné, že muži, kteří ho dlouhodobě nemají mohou zažívat pocit méněcennosti. A o tomto problému z mnoha důvodů nemluví. Dokonce ani se svým lékařem.

V tuto chvíli je ale potřeba zvednout varovně prst. Kromě toho, že se erektilní dysfunkce negativně podepisuje na psychickém stavu muže může mít negativní dopady na spokojené partnerské soužití. Nehledě na to, že může jít o projev nějakého vážného zdravotního problému, který je potřeba léčit.

Proto se za své potíže nestyďte a přečtěte si, co se s nimi dá dělat.

co je to erektilní dysfunkce projevy

Co je to erektilní dysfunkce a jak se projevuje?

Erektilní dysfunkce je název pro několik problémů, které způsobují, že u muže nedochází ke kvalitní erekci, která by umožnila sexuální styk. Případně, muž erekce dosáhne, ale není schopen ji udržet. V neposlední řadě sem může patřit i předčasná ejakulace

Je ale potřeba dodat, že někdy má problémy s dosažením erekce každý muž. Například kvůli stresu, neshodám ve vztahu nebo kvůli únavě. A je to naprosto normální. Pokud ale selháváte nápadně častěji, nebo dokonce pokaždé, když se pokoušíte o sexuální styk, normální to není a je potřeba se objednat k lékaři, který se pokusí najít pravou příčinu vašich nových potíží.

Pokud nevíte, po čem dalším byste se měli dívat, sledujte zda:

  • Máte častější problémy s dosažením a udržením erekce
  • Máte menší chuť na sex
  • Předčasně ejakulujete
  • Opožděně ejakulujete
  • Netrpíte anorgasmií (neschopností dosáhnout orgasmu i po dostatečné stimulaci)

Pokud některý z těchto problémů trvá déle než 3 měsíce, je potřeba ho začít řešit.

erektilní dysfunkce vyšetření prevence

Vyšetření a prevence

Muži mají strach o svých problémech s erektilní dysfunkcí s někým mluvit. Dokonce i s lékařem, který jim může v mnoha ohledech pomoci tento malér zvládnout. Proto je potřeba nejprve zapracovat na svém vnitřním nastavení, které často brání v tom, abyste podnikli kroky, které vám mohou pomoci se erektilní dysfunkce zbavit.

Lékař si s vámi nejprve promluví o vaší rodinné anamnéze a o vašich problémech. Dále lze očekávat fyzickou prohlídku, v průběhu které si poslechne vaše srdce a plíce a provede další běžné úkony. Součástí prohlídky může být i (bezbolestné) vyšetření prostaty. 

Aby si udělal lepší obrázek o vašem životě, také vám může položit mnoho otázek. Jednou z nich může být dotaz na noční, nebo na ranní erekci. Případně se vás zeptá na to, jak často máte sexuální styk. Pokud se na prohlídce neukáže nic konkrétního, lékař vás může poslat na ultrazvuk. Také se dělá test vzorku krve, nebo se odebírá vzorek moči. 

Co se týče prevence, důležitá je psychická pohoda, kterou následuje pohoda ve vztahu. Mužům neprospívá stres a fyzické vyčerpání. V neposlední řadě je potřeba hlídat celkový zdravotní stav. (Negativní vliv má na erekci cukrovka, onemocnění kardiovaskulárního systému nebo deprese.) 

léčba erektilní dysfunkce

Léčba erektilní dysfunkce

Pokud se ukáže, že trpíte nějakou nemocí, jejímž vedlejším dopadem je ztráta erekce, lékař vám nasadí vhodný typ léčby. Když ji budete dodržovat a budete se řídit pokynem lékaře, vaše problémy v oblasti vašeho sexuálního života by měly postupem času samy odeznít.

Dále se mužům doporučuje:

  • Pracovat na kvalitě vztahu
  • Cvičit Kegelovy cviky
  • Užívání bylinek a přírodních doplňků stravy na podporu erekce

Doplňky stravy na podporu erekce se většinou doporučují ve chvíli, kdy není známá příčina vašich problémů. Případně vám je může lékař poradit jako podpůrný prostředek konzervativní léčby.

Mezi nejběžněji používané bylinky v tomto kontextu patří ženšen, či škornice. Pozitivní vliv na erekci může mít i užívání zinku. Je ale potřeba myslet na to, že doplňky stravy s bylinkami nemají účinek hned poté, co je začnete užívat. Proto je potřeba je brát pravidelně a dlouhodobě. Takže mějte trochu trpělivosti.

Napsat komentář