Účinky testosteronu: Jaký má vliv na naše tělo?

I když si to řada z nás moc neuvědomuje, naše těla, ale i chování, jsou ovlivněná hormony. Zatímco u žen hraje klíčovou roli estrogen, pro mužské tělo je velmi důležitý testosteron. Znáte všechny jeho úlohy?

Ačkoliv máme o složení těla a o řadě jeho procesů docela jasno, faktem je, že toho o něm ještě mnoho nevíme. (Například netušíme, kde sídlí ta věc, které říkáme duše, díky které si uvědomujeme sami sebe.) Trochu tajuplné jsou i hormony. Tělo některé dovede vyprodukovat samo. Jsme ale schopni mu je dodávat i z vnějších zdrojů. 

Jelikož ale hormony poměrně dost ovlivňují to, jak vypadáme, nebo co děláme, rozhodně nám nemůže nijak uškodit, když o nich budeme vědět co nejvíc informací.

Dnes se kvůli tomu zaměříme na testosteron.

co je to testosteron

Co je to testosteron?

Testosteron je steroidní hormon, který patří do skupiny androgenů. I když ho mají v malém množství v těle i ženy, jde o hlavní mužský pohlavní hormon. Za jeho produkci jsou zodpovědné především Leydigovy buňky ve varlatech. A pak také nadledvinky. Jeho největší expanze v tělech mužů bývá přítomná v období puberty, kdy dochází k rozvoji pohlavních znaků. 

I když bývá testosteron poměrně stabilní, vlivem stárnutí, nebo nevhodného životního stylu může začít jeho produkce klesat. Což má pak spoustu následků, které se odrážejí nejen na fyzickém zdraví, ale také na mužově psychice.

6 nejlepších účinků testosteronu

Jak už bylo řečeno výše, testosteron má celou plejádu účinků. Jelikož si jich lidé většinou vybaví jen pár, společně se podíváme na nějaké další. Které třeba až tak neznáte.

Produkce spermatu

Možná se budete při čtení tohoto bodu trochu ošívat. Faktem ale je, že bez spermatu by tu nikdo z nás nebyl. Bez něj by totiž nedošlo k oplodnění ženského vajíčka. Jelikož jsou muži od přírody naprogramování k tomu, aby měli co největší počet potomků, sperma se tvoří prakticky neustále. Takže jste připraveni pustit se do akce. 

testosteron účinky

Vzhled pohlavních orgánů

Během dospívání nedochází k fyzickým změnám jen u dívek. Ale i u chlapců. Kromě hlubšího hlasu je čeká i růst penisu a dozrávání varlat. Bez testosteronu by k tomu ale nedošlo. 

Libido

Testosteron má pozitivní vliv na mužské libido. Také může mít podpůrný účinek na dvoření, nebo na soupeření o vybranou ženu. V podstatě jde o mechanismus, který zajišťuje sexuální úspěšnost a reprodukční chování.

Svaly

Muži mají od přírody mnohem více aktivní svalové hmoty než ženy. A to i když se obě pohlaví věnují kultivaci těla podobně, či srovnatelně intenzivně. Velkou roli v tom hraje testosteron, díky kterému je pro muže nabírání svalů mnohem jednodušší než pro ženy.

testosteron svaly

Ukládání tuku

Nehledě na to, kolik je vám let, často můžete sníst prakticky cokoliv a s velkou pravděpodobností to na vás nepůjde vidět. A opět za to může testosteron. Tím, že ho máte v těle hodně (a ještě máte víc svalové hmoty), rychleji spalujete. Situace se začne měnit až postupem času. Pokles testosteronu totiž často provází ukládání tuku v problematických partiích.

Pevné kosti

Ve škole nás učili, že silné kosti dělá vápník. Pravda je ale taková, že je toho potřeba mnohem víc. Například kolagen, vitamín K, vitamín D, nebo hořčík. A taky hodně proteinů. Ovšem, potřeba jsou i pohlavní hormony.

To ale samozřejmě nejsou jediné úlohy, které testosteron v mužském těle má. Pokud vás trápí jeho pokles, odrazí se to i na častých změnách nálad, nebo na nízkém sebevědomí. Proto je důležité dbát na dlouhodobě udržitelný životní styl. Ten by měl zahrnovat fyzickou aktivitu, kvalitní spánek a vyvážený jídelníček, ve kterém je hodně vitamínů, minerálů a dalších živin. Doplňkem pak může být dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy s bylinkami pro muže.

Napsat komentář