Co to je viscerální tuk a jak se ho zbavit?

Každý člověk se narodí s tukovou tkání, která má v jeho těle mnoho důležitých funkcí. Náš nynější způsob života ale může nahrávat nekontrolovatelnému přibírání na váze. Jelikož není tuk jako tuk, dnes se podíváme na to, co přesně má za funkci viscerální tuk.

Kdyby nebylo tuku, neměli bychom k dispozici dostatek energie v časech velkého energetického vypětí a bídy. Tuk v ženském těle zase pomáhá nastolovat vhodné podmínky pro otěhotnění.

Tuk je také v určité míře nezbytný pro fungování hormonů a pro ochranu těla před zimou a potenciálně nebezpečnými nárazy, které by mohly poškodit orgány v dutině břišní a podobně. Problém je ale v tom, že v současné době máme tuku v těle nadbytek.

Proč to tak je? A co se s tím dá dělat?

co je viscerální tuk hodnoty

Co je to viscerální tuk?

Když se na sebe podíváte do zrcadla, nejspíš si postesknete, že nemáte břicho, jako kdysi. Pravdou ale je, že tuk, který na sobě máme, není jenom jeden. Co se týče viscerálního tuku, ten je v porovnání s tím podkožním o dost nebezpečnější.

Tento tuk se nachází v hlubších vrstvách, kde jsou uložené naše orgány. Typicky hovoříme o játrech, žaludku a střevech. Také se ale může nacházet v tepnách. Tento typ tuku by se měl redukovat, protože zvyšuje riziko mnoha vážných stavů a nemocí.

Optimální hodnoty viscerálního tuku

Sami si nedokážete zjistit, kolik viscerálního tuku v sobě máte. Z toho důvodu je vhodné navštívit specializované pracoviště, které disponuje CT, nebo jiným zobrazovacím přístrojem. Jelikož je toto vyšetření časově náročné a drahé, častěji se používá metoda, v průběhu které odečtete od své hmotnosti cca 10 %. Těch 10 % by měl být (odhadem) váš celkový viscerální tuk.

viscerální tuk testosteron měření

Co se týče rizikovosti, odborníci doporučují sledovat šířku svého pasu. U žen se za kritickou hranici považuje obvod pasu 88,9 cm a výše. U mužů je problematická šířka pasu, která je shodná, nebo větší, než 101 cm.

Viscerální tuk a testosteron

Přítomnost viscerálního tuku v těle mužů je považována za normální. Na druhou stranu, pokud je ho hodně, může mít na jejich tělo negativní dopady. V současné době se hovoří například o tom, že větší množství viscerálního tuku v dutině břišní může poukazovat na nižší hladinu testosteronu. Úroveň vaší hladiny testosteronu proto zkontrolujte se svým ošetřujícím lékařem.

Jak se zbavit viscerálního tuku?

Zbavit se viscerálního tuku v dutině břišní není jenom tak. Pokud to myslíte s nápravou aktuálního stavu doopravdy vážně, neobejde se to bez trvalé změny vašeho životního stylu. Nejvíc vám pomůže pravidelné cvičení a dieta.

Pokud nevíte, kde začít, zkuste:

  • Nejíst polotovary
  • Omezit sladkosti
  • Snížit hladinu stresu
  • Meditovat
  • Hluboce dýchat

V jídelníčku mějte dostatek zdravých potravin. Neměla by v něm chybět zelenina s ovocem, kterou doplní luštěniny a zdroje kvalitních proteinů.

příčiny jak se zbavit viscerálního tuku

I když to možná nebudete chtít slyšet, vašemu tělu nijak neprospívá ani pití alkoholu, ve kterém se skrývá velké množství kalorií. Pokud se ho nedokážete vzdát úplně, zkuste ho alespoň citelně omezit a hlídejte si, kolik toho vypijete za večer.

Stejnou past představují slazené nápoje, které zahrnují slazenou kávu a čaj, limonády a džusy. Než se nadějete, významně překročíte svůj denní kalorický příjem.

Když se zaměříme na cvičení, je důležité, abyste si vybrali něco, co vás bude opravdu bavit. Také vám pomůže, když se rozhodnete cvičit i ve dnech, kdy se vám do toho moc nechce. Jakmile skončíte, budete mít ze sebe mnohem lepší pocit a budete se cítit plní energie.

Nejvíc ale pomáhá, když si uvědomíte, že tohle všechno děláte sami pro sebe. Teprve pak se dostaví vůle vytrvat.

Napsat komentář