Syndrom vyhoření: Příznaky, léčba a prevence

V současné době jsou na nás kladeny velmi vysoké nároky, které bychom měli za každých okolností splňovat. Pokud ne, dostaneme nálepku neúspěšných, líných a neschopných jedinců, kteří mohou snadno přijít o práci, nebo projít rozvodem. Problém je v tom, že den má jen 24 hodin a lidský mozek zvládne odvádět jen omezené množství úkolů. Pokud se rozhodnete překročit své limity, můžete si přivodit syndrom vyhoření.

Ačkoliv máme ve srovnání s našimi předky moderní vymoženosti, mezi které patří pračka, robotický vysavač a internet, náš život je ve skutečnosti o dost náročnější. V průběhu pracovní doby se od nás očekává neustálá bdělost a produktivita. Za jeden den navíc zvládneme vyřešit tolik věcí, že by se o tom našim prababičkám patrně ani nesnilo.

Kdo by si myslel, že jakmile je práce hotová, je čas na zábavu, nemohl by být dál od pravdy. Některé typy práce totiž nejsou hotové nikdy. Dříve dokončení úkol vede k tomu, že nám nadřízení dávají více zodpovědnosti a práce, takže pracovník nemá prakticky nikdy šanci na to si důkladně oddychnout. (A to nemluvíme o požadavcích, které jsou na člověka kladeny ještě doma.)

Pokud spadnete do spirály produktivity, může se stát, že jak rychle hoříte, tak stejně rychle vyhasnete. Jak poznat, že jste překročili meze a útočí na vás syndrom vyhoření?

jak zvládnout syndrom vyhoření

Co je to syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření je stav, v průběhu kterého se u člověka projevuje fyzické, ale i duševní, vyčerpání. Tento stav často vyvolává přetížení v pracovním a rodinném prostředí. Zároveň ale není snadné syndrom vyhoření poznat.

Člověk, který trpí syndromem vyhoření, může mít problém s dlouhodobě neúnosnou stresovou zátěží a s dokončováním běžných denních úkolů a aktivit. Syndrom vyhoření zároveň nezmizí sám od sebe, člověk, který jím trpí, musí podniknout široké spektrum změn, které vedou k dlouhodobě udržitelnějšímu životnímu stylu.

Jak poznat syndrom vyhoření – příznaky

Mezi příznaky syndromu vyhoření patří dlouhodobé vyčerpání s únavou. Může vás bolet hlava, žaludek nebo můžete zaznamenat změnu spacích návyků. Dále bývá typická izolovanost. V překladu můžete ztratit zájem o interakci s rodinou, přáteli a kolegy v práci.

Pro syndrom vyhoření jsou dále typické představy, které se soustřeďují na útěk. Můžete chtít jet na sólo dovolenou, nebo si můžete představovat, jak od všeho fyzicky utíkáte. V neposlední řadě se můžete uchylovat i k návykovým látkám, které vám “pomohou” utéct alespoň mentálně. Také si lze všimnout častější podrážděnosti a nemocnosti.

Fáze syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření má 12 fází, z nichž některé mu předchází. V první fázi člověka pohání jeho touhy a ambice. Ve druhé fázi je začne člověk realizovat a sám sebe tlačí k podávání co nejlepších výkonů. Následuje zanedbávání osobních potřeb a zájmů. Dále se objevuje konflikt, po kterém následuje nedostatek času na aktivity, které má člověk rád.

fáze syndrom vyhoření jak je zvládnout léčba

Poté má člověk tendenci popírat, že má nějaký problém. Následně člověk ustoupí a přestane se stýkat s ostatními, což vede ke změnám chování. Dále je na seznamu depersonalizace, pocit vnitřní prázdnoty, deprese a mentální, či fyzický kolaps.

Jak jej zvládnout?

Jen neschopenka vám na řešení syndromu vyhoření stačit nebude. Jedinec, který už má problém, musí vyhledat odbornou pomoc a musí aktivně pracovat na změně svého životního stylu. To není vždycky jednoduché, protože musí bojovat s vlastním pocitem nedostatečnosti. (Najednou není aktivní, nic nedělá, úsilí přichází vniveč atd.)

V první řadě je důležité najít zdroj syndromu vyhoření. Může jít o problémy v partnerských vztazích, o nevyhovující zaměstnání nebo o špatného šéfa. Syndrom vyhoření může přijít i v průběhu péče o člena rodiny, nebo v případě, že “to chceme mít všechno”. Cestou ven mohou být nápady, jak by si mohl člověk trochu odlehčit. Také je důležité mluvit o svých problémech s lidmi, kterým věříte. Dále si určete, jaké jsou vaše největší priority. Pokud to jde, to, co je méně důležité, nebo to nemusíte dělat sami, delegujte to na někoho jiného. V neposlední řadě se naučte nechávat práci v práci. Neberte si ji pravidelně domů.

Léčba a prevence

Abyste předešli syndromu vyhoření, je důležité se o sebe pravidelně starat. Měli byste zdravě jíst, hýbat se a každou noc klidně spát. V případě potřeby není ostuda říct si o pomoc.

Také můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání bylinných doplňků stravy na podporu vitality.

Napsat komentář