Nejlepší bylinky proti únavě a na dobití energie

Únava je v některých časech dne naprosto přirozená, ale ne vždy žádoucí. Zvlášť, pokud se unavení cítíte i ráno po probuzení. Co za neustálou únavu může? A existují nějaké vitamíny a bylinky, které s ní dovedou zatočit?

Lidské tělo je úžasné. Kromě toho, že si toho hodně pamatujeme, má schopnost podávat opravdu neuvěřitelné fyzické výkony. Není proto divu, že po nějaké době, kdy se cítíme na koni a nepřemožitelní, začneme pociťovat nějaké známky únavy.

Za normálních okolností tělu stačí trocha klidu, dobře zvoleného jídla a kvalitního spánku. Problém je v tom, že ne vždy jde o trvalé řešení, které nás dovede při našem hektickém životním tempu udržet na nohou.

Mohou vám nějak pomoci vitamíny a bylinky?

únava nedostatek energie bylinky

Příčiny únavy a nedostatku energie

Na to, jestli se cítíme unavení, má vliv jak náš životní styl, tak psychický a zdravotní stav. Je naprosto pochopitelné, že pokud za týden naspíte každou noc jen tři hodiny, nebudete mít dostatek energie pro své každodenní fungování.

Poněkud překvapivě ale za únavou může být i nedostatečná fyzická aktivita, deprese, obezita, smutek, nuda, anémie, chřipka s nachlazením, cukrovka, onemocnění ledvin a jater a mnoho dalších problémů. Chce se to tedy trochu zamyslet nad tím, jak žijete a zda nepřišel čas něco aktivně změnit.

Co se týče vitamínů, můžete zkusit doplnit:

  • Vitamíny skupiny B
  • Železo
  • Tyrosin

Bylinky na energii a proti únavě

Ženšen

Bylinkou číslo jedna, která si dovede poradit i s celkem velkým vyčerpáním při extrémním pracovním nasazení, nebo při učení se na zkoušky, je nepochybně ženšen. Dávejte si ale pozor na to, abyste si vybrali ten pravý, který se označuje jako červený, čínský nebo korejský. Ostatní druhy ženšenu ženšenem obvykle nebývají.

bylinky proti únavě a na dobití energie

Ženšen dovede podpořit jak lidi, kteří mají sedavý způsob života, tak fyzicky hodně aktivní jedince. Pokud to s ním ale přeženete, může vám způsobit nespavost.

Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris je dobrým pomocníkem pro všechny, kteří mají kvůli únavě sníženou chuť na sex. Pokud vás to trápí a chtěli byste s tím něco dělat, doplňky stravy s kotvičníkem zemním by pro vás mohly být tím pravým.

Kyselina listová

Kyselina listová není ve své podstatě bylinka, ale je jedním z vitamínů skupiny B. Konkrétně jde o vitamín B9. 

Kyselina listová se podílí na tvorbě nových červených krvinek, které jsou důležité pro transport kyslíku a dalších živin po těle. Pokud máte kyseliny listové v organismu málo, může to vést k anémii. Nedostatek této látky může navíc vyvolávat depresivní stavy.

Mezi nejlepší zdroje kyseliny listové ze stravy patří avokádo, brokolice, chřest, zelený hrášek, papája, banán a mnoho dalších typů ovoce a zeleniny.

bylinky na energii

Maca

Zapomínat by se nemělo ani na Macu peruánskou, která si v posledních letech získala u mnoha lidí velkou oblibu. Především proto, že dovede podporovat normální hladinu energie, která je důležitá pro podávání stabilních výkonů.

Užívání doplňků stravy s Macou peruánskou může kromě jiného přispět k redukci úzkostí. Určitě se ji tedy taktéž vyplatí vyzkoušet.

Zapomeňte na domácí experimentování s bylinkami a raději vyzkoušejte vícesložkové doplňky stravy s bylinkami pro podporu vitality a energie.

Napsat komentář