Co způsobuje výkyvy nálad a jak je zvládat?

Výkyvy nálad se často skloňují se ženským hormonálním cyklem. Pravda je ale taková, že i muži jsou lidé, kteří mají emoce. A ty mohou přirozeně ovlivňovat jejich každodenní psychickou pohodu. Může mít na výkyv nálady vliv andropauza? A pokud ano, existují metody, které by mohly učinit váš život opět snesitelnější?

Špatnou náladu má občas každý z nás. Na vině může být dopravní zácpa, do které jsme se nechtěně připletli cestou do práce. Také ale může jít o výsledek nekvalitního spánku z předchozí noci, nebo o doprovodný jev nějakého zdravotního problému. (Třeba taková bolest zubu je pro většinu lidí doopravdy protivná.)

Když ale pomineme běžné životní události, změnu nálady ve velkém ovlivňují i naše hormony. Problém je ale v tom, že ve srovnání s každodenními překážkami, které mohou ovlivňovat naši psychickou pohodu, si vlivu hormonů nemusíme nějakou dobu všimnout.

Proto se podíváme, co byste měli o výkyvech nálady v andropauze vědět.

příčiny výkyvů nálady

Nejčastější příčiny výkyvů nálady

Za výkyv nálady označujeme stav, v průběhu kterého dojde k rychlé (a někdy i celkem drastické) změně duševního rozpoložení. V jednu chvíli můžete být veselí a šťastní. Během chvíle se ale vaše nálada může změnit na podrážděnou, smutnou a depresivní.

Mezi běžné spouštěče změny nálady patří například:

  • Stěhování a změna práce
  • Stres a pocit přetížení
  • Nedostatek spánku
  • Nezdravý životní styl
  • Užívání některých léků

Pokud není změna nálad pouze krátkodobá, a časem se začne ještě zhoršovat, může být na vině nějaký vážnější problém, se kterým si poradí jen odborník. (Hovoříme například o bipolární poruše osobnosti, o vážných depresích a podobně.)

Ze zdravotních důvodů může mít na změnu nálady vliv i Alzheimerova choroba, cukrovka, epilepsie, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, mrtvice, onemocnění štítné žlázy atd. Pokud tedy po nějaké době od pozorování příznaků nezaznamenáte zlepšení situace, je určitě moudré se nechat někým prohlédnout.

Výkyvy nálad u mužů

I když se mnohdy hovoří o tom, že výkyvy nálad jsou čistě ženskou doménou, ve skutečnosti tomu tak není. I muži mají ve svém těle hormony, které mohou začít postupem času ubývat. Typicky hovoříme o období středního věku, kdy se u řady mužů začnou projevovat příznaky andropauzy. (Mužského přechodu.) Ta přichází ve chvíli, kdy dojde k poklesu testosteronu. Jelikož může mít tento stav vliv i na celkovou kondici a zdraví, špatnou náladu mohou podporovat i další existující problémy. (Přibývání na váze, plešatění, úbytek svalové hmoty, nedostatek energie…)

výkyvy nálad u mužů

Výkyvy nálad v andropauze

I když můžete mít pocit, že váš život pomalu končí, nenechte se zahnat svými černými myšlenkami do kouta. Se správně zvolenou taktikou lze andropauzu a změnu nálad překonat. Jednou z metod je redukce stresové zátěže. I když se o tom snáz mluví, než se to reálně dělá, může vám pomoci pravidelné cvičení jógy, meditace a mindfulness. Také zkuste omezit pití nápojů s obsahem alkoholu, kofeinu a přidaného cukru.

Jak řešit a zvládat výkyvy nálad?

Pokud vám výše uvedené tipy nepomohly tak, jak byste si představovali, možná byste si měli začít vést osobní deník. Dobrou volbou je i docházení k terapeutovi, který vám pomůže najít nový životní směr. Instantním zlepšovačem nálady je i pravidelná sexuální aktivita a sport. V neposlední řadě nezanedbávejte spánek a zdravý jídelníček, protože nezdravá životospráva má negativní dopady na hladinu testosteronu v těle.

Také vyzkoušejte bylinné doplňky stravy na podporu vitality, které obsahují:

A další látky, které prospívají mužům procházejícím andropauzou. 

Napsat komentář