Dá se zabránit stárnutí u mužů? Zvyšte hladinu testosteronu

Všechny živé bytosti na světě od svého počátku stárnou. Zatímco u dětí si užíváme každou jejich novou dovednost, v určitém bodě si začneme uvědomovat, že nás už s velkou pravděpodobností žádný překotný vývoj nečeká. A pokud, tak to bude leda k horšímu. Dá se stárnutí nějak zabránit? A pokud ne, jakými kroky je ho možné zpomalit?

Společností už několik desítek let hýbe kult mládí. Pokud chcete držet tempo s dobou, neměli byste mít vrásky, vaše tělo by mělo být za každých okolností vypracované a štíhlé a neměli byste mít na hlavě ani jeden šedý vlas. Tento trend ve velké míře podporuje používání Photoshopu a nejrůznějších filtrů, které nás dovedou na správných místech vyrýsovat, nebo vyhladit.

Žijeme ale v reálném světě, takže při pohledu do zrcadla budete muset čelit kruté realitě. Už je vám zase o rok víc a máte čím dál méně sil na to, abyste podnikali věci, o které jste dříve měli zájem. A ani ten sex už možná není takový, jako tenkrát.

Než propadnete životnímu pesimismu, níže se podíváme na to, jak se můžete udržet co nejdéle v kondici.

stárnutí příčiny příznaky

Příčiny stárnutí mužů

Stárnutí je přirozený proces, který se nevyhýbá nikomu, tedy ani mužům. Z toho důvodu se doporučuje, aby se lidé v mládí naučili dodržovat zásady zdravého životního stylu, které jim mohou pomoci předcházet různě vážným potížím. (Kdo by třeba stál o naprosto zbytečně získanou cukrovku II. typu, že?) To, jak budete stárnout, závisí i na vaší genetice (například lidé, kteří mají mladě vypadající příbuzné, také obvykle vypadají mladší i přes svůj pokročilý věk), většinu příčin stárnutí ale máme i tak ve svých rukou.

Co stárnutí urychluje?

Když se zaměříme na již zmíněnou životosprávu, na to, jak budete vypadat, a jak se budete cítit, má vliv mnoho různých faktorů.

Zmínit můžeme například:

  • Kouření
  • Nadměrné pití alkoholu
  • Užívání drog
  • Dlouhodobý nedostatek spánku
  • Nezdravý jídelníček
  • Zanedbávání prevence
  • Nedostatek pohybu

Někdy je stárnutí i o našem přístupu k němu. Je proto důležité starat se i o zdraví svojí psychiky.

3 tipy, jak zpomalit stárnutí

Zdravý životní styl

Čím dřív s tímto bodem začnete, tím to pro vás bude lepší. Na druhou stranu, změnou životního stylu ve starším věku můžete docílit i toho, že se u vás třeba na poslední chvíli nerozvine nějaká vážná choroba.

jak zpomalit stárnutí

Součástí zdravé životosprávy je naprosto určitě vhodně sestavený jídelníček, ve kterém by mělo být co největší množství čerstvých potravin, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a další důležité živiny. Také se snažte vyhýbat alkoholu a potravinám, které vás sice na krátkou chvíli chuťově uspokojí, ale poté přispějí ke zvýšení vaší tělesné hmotnosti.

Zvyšte hladinu testosteronu

Stárnutí můžete potlačit i tím, že zvýšíte hladinu testosteronu. (Udává se, že jeho úbytek přichází v rozmezí 30-35 let.) Vhodným řešením je dlouhodobé užívání doplňků stravy na podporu vitality a testosteronu, které obsahují vitamíny, bylinky a další důležité látky. (Pískavice řecké seno, ženšen, zinek…) Dobře sestavené složení navíc přispívá k podpoře chuti na sex a k doplnění energie.

Ochrana před vnějšími vlivy

Vaše kůže nebude tak stárnout, když na ni budete aplikovat dvakrát denně hydratační krém. (Dnes již existují speciální krémy pro potřeby mužů.) Kůži nedělá dobře ani sluníčko, takže se každý den natírejte krémem s ochranným faktorem. (Díky tomu se nebudou vaše vrásky tolik prohlubovat.) Dále byste měli pít dostatečné množství vody. Co se týče ochrany před stresem, vyzkoušejte meditaci, nebo mindfulness. V případě potřeby vám může ulevit i pravidelné docházení za terapeutem, který dovede rozplést i velmi složité životní situace.

Napsat komentář