Hormonální nerovnováha u mužů: Víme, co pomůže

Hormonální nerovnováha není jen doménou žen, i když se o tom stále tolik nemluví, ve zralém věku ji mohou zažívat i muži. Jelikož má mužská hormonální nerovnováha stejně negativní dopady na kvalitu jejich života, níže se společně podíváme na vše, co byste o ní měli vědět.

Muži rozhodně nejsou tak nepřemožitelní, jak si o sobě občas rádi myslí. Když přijde řeč na stárnutí a na fungování hormonů, jsou podobně zranitelní jako ženy. Pokles hladiny testosteronu sice nezapříčiňuje naprostou ztrátu reprodukce a také nemusí trápit každého dospělého muže, když ale přijde, počítejte se širokým spektrem nespecifických fyzických a psychických stavů, které vás mohou uvrhnout až na nejhlubší dno.

Jaké má hormonální nerovnováha u mužů příčiny? A dá se z ní zase nějak vyhrabat?

hormonální nerovnováha u mužů příznaky projevy

Co je to hormonální nerovnováha?

Tělo je ve velkém řízeno hormony, které nám říkají, kdy přišel čas spát, kdy máme hlad a je potřeba se najíst, nebo kdy máme chuť na sex. Hormony jsou ve své podstatě chemičtí poslíčci lidského těla, kteří pocházejí z endokrinních žláz, a kteří putují krevním oběhem až do místa určení, kde orgánům říkají, co by měly dělat.

Když mluvíme o hormonální nerovnováze, znamená to, že máte určitých hormonů v těle málo, nebo naopak hodně. Jelikož je organismus citlivý i na opravdu malé změny, ty větší se obvykle promítnou na vašem celkovém stavu poměrně dost výrazně.

Její příznaky a projevy u mužů

U mužů se hormonální nerovnováha projevuje podobně jako u žen. Mohou mít například větší sklony k náladovosti a mohou rychleji přibývat na váze. (S tím, že se jim úměrně k tomu zmenší procento aktivní svalové hmoty.)

Dále můžete zaznamenat:

A mnoho dalších nepříjemných jevů.

jak na hormonální nerovnováhu

Jak na hormonální nerovnováhu u mužů?

V případě mužské hormonální nerovnováhy se může použít hormonální terapie na podporu testosteronu. K tomuto řešení se ale nepřistupuje tak často, lékaři tento způsob léčby navrhují jen někomu a někdy. (Může jít například o speciální terapii pro muže v pubertě, kteří mají neobvykle nízkou hladinu testosteronu a podobně.)

V případě, že se ukáže, že za vašimi potížemi stojí problémy se štítnou žlázou, lékař vám taktéž předepíše speciální typ léčby. (Štítná žláza má totiž na hormonální činnost člověka zásadní vliv.)

Nejčastěji se však mužům doporučuje dlouhodobá změna životního stylu, která zahrnuje více spánku, zdravější jídelníček a aktivní pohyb. (V ideálním případě hovoříme o silovém cvičení, které dovede podpořit normální hladinu testosteronu v krvi.)

bylinky na hormonální nerovnováhu

Bylinky na srovnání hormonů

Velmi populární jsou u mužů i bylinné doplňky stravy na srovnání hormonů, pro podporu vitality a energie, které jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání.

V těch kvalitních ve složení najdete:

A mnoho dalších látek, které tělu dodávají energii, přispívají ke zlepšení nálady, k posílení imunity a k normálnímu stavu kostní hmoty, redukují hladinu stresu a úzkosti, podporují spánek a mnoho dalších důležitých tělesných procesů, které vedou k podpoře normálního stavu psychiky a těla.

Napsat komentář