Vitamíny na energii: Které pomohou proti únavě?

Nedostatek energie může v průběhu času trápit skoro každého. Méně energie je totiž jednou z nedílných součástí vyššího věku. I tak byste se ale neměli nechat touto komplikací zdolat, protože možná za ní stojí jen nedostatek některých důležitých živin. Víte, na které vitamíny byste se měli při řešení nedostatku energie zaměřit?

Každé ráno přemýšlíte o tom, kam mizí vaše energie? Pokud ano, věříme, že jde o opravdu nepříjemný problém, na který neexistuje žádná jednoduchá odpověď. Než ale začnete žehrat na to, jak je život nefér, zkuste se zamyslet nad tím, jak vypadá vaše běžná životospráva. Máte v jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny a dalších zdrojů vitamínů? Pokud ne, právě tam je možná zakopaný pes.

Víte, na které vitamíny proti únavě se máte při doplňování energie primárně zaměřit?

vitamíny proti únavě

Jak se projevuje únava?

Únava má mnoho různých podob. V první řadě se můžete cítit ospalí a můžete trpět vážným nedostatkem energie. Také ale můžete mít menší chuť do života

Dále můžete zaznamenat:

Vitamíny na energii a proti únavě

Lidské tělo potřebuje ke svému prospívání všechny druhy vitamínů. Některé jsou ale na doplnění energie a na zlepšení vitality lepší než jiné. Které to ale jsou?

Vitamín B6

Vitamín B6 je důležitý pro náš nervový systém a pro správné fungování metabolismu. Dále se bez něj neobejde ani lidský imunitní systém. 

Jeho příjem je důležitý i kvůli:

  • Normální mozkové činnosti
  • Ochraně organismu před znečištěným ovzduším
  • Produkci hemoglobinu

Nedostatek vitamínu B6 se projevuje anémií, depresí, oslabeným imunitním systémem a zmatením.

vitamíny na energii

Vitamín B12

Vitamín B12 je pro lidské tělo životně důležitý, ale musíme mu ho dodávat z externích zdrojů. Pomáhá předcházet anémii (která způsobuje únavu), podporuje normální stav kostí, snižuje riziko depresí a dodává lidem energii.

Nedostatek vitamínu B12 hrozí především starším lidem a jedincům, kteří dodržují specifické typy stravování. (Vegetariáni, vegani…)

Vitamín C

Vitamín C je známý antioxidant, který chrání buňky před předčasným stárnutím. Podle novějších informací se jeho příjem spojuje i s podporou vitality, protože dovede omezovat pocit únavy. Z toho důvodu se jeho užívání doporučuje fyzicky aktivním jedincům, kteří mohou díky němu podávat lepší sportovní výkony.

Co dalšího pomůže?

Dobrým tipem je i užívání bylinek proti únavě. Velmi oblíbený je v tomto ohledu životabudič ženšen, který je oblíbený hlavně v Asii. Určitě ale nepohrdnete ani guaranou, která patří mezi další přírodní stimulanty. Muži v období andropauzy užívají i doplňky stravy na vitalitu a energii s obsahem kotvičníku zemního, pískavice řeckého sena a výše uvedených vitamínů na podporu energie.

Napsat komentář