Co pomůže při andropauze? Příčiny a projevy

Že ženy procházejí menopauzou, to tak nějak všichni víme. Věděli jste ale, že k ní existuje mužský ekvivalent, kterému se říká andropauza? Pokud ne, níže se podíváme na to, jestli jí prochází všichni muži bez rozdílu a jaké jsou její příznaky.

Ve srovnání se ženami je mužská hormonální činnost relativně stabilní. Zároveň u nich neexistuje žádné časem stanovené období, s jehož úderem by přicházeli o plodnost. To ale neznamená, že někteří muži nemohou v nějakém bodě svého života zaznamenat příznaky, které se podobají ženskému přechodu.

Zajímavé je však to, že andropauza není pro muže “povinná”. Neprochází jí všichni, takže pro ty, kteří se s ní setkají, může být její zvládání o to horší, protože si ve srovnání se svými rodinnými příslušníky a známými nemusí připadat v pořádku.

kdy přichází andropauza příčiny

Co je to andropauza a kdy přichází?

Jak už bylo řečeno, andropauza je termín, který je (v přeneseném významu a s ohledem na existující odlišnosti) ekvivalentem k ženskému přechodu. Nejčastěji tento jev vyvolává změněná hladina hormonů. (Udává se, že mužům začíná postupně klesat hladina testosteronu kolem 30 let věku, propad ale nebývá tak strmý jako u žen.)

Ačkoliv neexistuje žádný jednotný věk, kdy mohou muži andropauzu pocítit, nejčastěji se udává, že jde o čas kolem 50 let a výše.

Existují příčiny mužského přechodu?

Za hlavní příčinu andropauzy se považuje pokles hladiny testosteronu. Nemusí jít ale jen o záležitost přírody, na hladinu testosteronu má totiž vliv i náš dlouhodobý životní styl. Asi nemusíme říkat, že pokud málo spíte, nejste fyzicky aktivní a k tomu máte jídelníček plný nezdravých a málo výživných potravin, testosteron vám bude ubývat mnohem rychleji.

Jak ovlivňuje naše zdraví?

Příznaky andropauzy jsou poměrně pestré, takže každý muž může andropauzu prožívat trochu odlišně.

Mezi nejtypičtější příznaky v tomto ohledu patří:

Jak tedy vidíte, andropauza může zasáhnout muže poměrně dost výrazně. Slabé kosti zvyšují riziko fraktur, nespavost zase zvyšuje pravděpodobnost nehody, která může mít i velmi vážné následky. Pokles mužských hormonů se tedy nevyplatí podceňovat.

co pomůže při andropauze

Co pomůže při andropauze?

Při andropauze vám pomůže především cílená změna vašeho životního stylu. Jedním z hlavních pilířů může být dlouhodobé užívání doplňků stravy pro muže na podporu vitality a libida, které obsahují bylinky.

V jejich složení hledejte:

A další látky, které přispívají k normálnímu stavu libida, energie, kostní hmoty a podobně.

Určitě vám prospěje i dostatečně dlouhý noční spánek a sportovní aktivita, při které budete preferovat silová cvičení. Naprostou samozřejmostí by měl být i zdravý jídelníček s dostatečným množstvím proteinů, vitamínů a dalších živin.

Doporučuje se i snížit stresovou zátěž, která má na hladinu testosteronu taktéž negativní dopad. Začít můžete třeba cvičením jógy, psaním deníku a meditací. V neposlední řadě se zkuste vzdát svých neřestí, mezi které patří kouření a popíjení nadměrného množství alkoholu.

Napsat komentář