5 tipů, jak nabrat svalovou hmotu

Muži mají ve svých tělech větší množství aktivní svalové hmoty, která jim propůjčuje sílu a rychlejší metabolismus. Ovšem, všeho do času. Testosteron, který má tuto skutečnost na svědomí, má tendenci s narůstajícím věkem ubývat. To se pak může odrazit na přibírání a na tom, že o svou svalovou hmotu postupně přijdete. Proto se podíváme na 5 tipů, jak můžete tuto situaci zvrátit.

Muži mají ve srovnání se ženami biologickou výhodu v tom, že mají v těle větší procento aktivní svalové hmoty a mnohem menší procento tělesného tuku. V překladu to znamená, že pokud se chce muž dostat do lepší formy (za předpokladu, že má pár kilogramů navíc), stačí mu změnit pár drobností, trochu více pohybu a za chvíli má hotovo. (Ženy musí výrazně změnit jídelníček, cvičit do úmoru a ještě jim to bude trvat delší dobu.)

Jenže, s klesající hladinou testosteronu může postupně dojít k tomu, že se ze lva salonů najednou stane slabý a tloustnoucí muž, který si může nechat o svých dřívějších parametrech jenom zdát.

Zároveň platí, že vaše životospráva má na hladinu testosteronu přímý vliv. Ve své podstatě se tedy dá říct, že jakmile najedete na zdravější životní styl a začnete se hýbat, brzy by mělo dojít k optimalizaci situace a opět byste se měli cítit atraktivní a plní síly.

Jak tedy začít budovat aktivní svalovou hmotu? Na pár tipů a triků se zaměříme níže.

jak nabrat svaly

5 tipů, jak nabrat svaly

Počet opakování při cvičení

V první řadě to nepůjde bez toho, aniž byste začali cvičit. Na druhou stranu, není jedno ani to, jak přesně se v posilovně chováte. Aby došlo k optimálnímu zatížení svalů, které pak mohou růst, je důležité provádět cviky s dostatečným množstvím opakování.

V ideálním případě je vhodné při sérii udělat 1-20 opakování. Za optimum se při budování svalové hmoty považuje číslo mezi 6-12, které má nejlepší vliv na budování svalů. 1-5 opakování je zase lepší pro budování síly. 12-20 opakování pak nahrává budování vytrvalosti.

Životní styl

Dalším hodně důležitým krokem je zdravý životní styl, který zahrnuje i dostatečné množství času pro tělesnou regeneraci. Nemůžete očekávat, že dosáhnete perfektních výsledků, když váš organismus mele z posledního.

Co přesně to znamená? V první řadě to, že není nutné cvičit každý den a stejnou část těla. (Lepší je to střídat.) Skvělým tipem je i kvalitní odpočinek, který zahrnuje spánek o délce 7-9 hodin za noc.

Stres

Možná budete překvapení, ale na budování aktivní svalové hmoty má negativní vliv i hladina stresu, která na vás v průběhu dne působí. Pokud jste permanentně napjatí a vystresovaní, budování aktivní svalové hmoty vám nepůjde tak dobře, jako když máte všechno dobře srovnané a dokážete si se stresovou zátěží nějak poradit. (Dobrá je jóga, meditace a podobně.) Stres se navíc může promítat i do vašeho cvičení. Pokud jste tedy hodně vynervování, doporučuje se, abyste tolik neřešili cvičební výsledky a v takové dny brali cvičení víc v pohodě.

testosteron a svaly

Výživa

Aby měly svaly z čeho růst, potřebují kvalitní výživu. Asi vám nemusíme připomínat, že v tomto ohledu hodně záleží na dostatečném příjmu kvalitních proteinů, které jsou základním stavebním kamenem svalové hmoty. Dále ale potřebujete mít dostatečný přísun karbohydrátů z ovoce, celozrnných výrobků a podobně. (Protože ty slouží jako zdroj energie pro cvičení.) Také nepodceňujte pitný režim a dostatečný příjem vlákniny, která je sytivá, ale zároveň přispívá k normálnímu trávení.

Přírodní doplňky stravy na podporu testosteronu

Opomenout nesmíme ani doplňky stravy pro zralé muže, které podporují vitalitu a zmírňují příznaky andropauzy. (Kterou způsobuje úbytek testosteronu a stárnutí organismu.) Mezi její hlavní příznaky patří únava, náladovost, ztráta libida, přibírání na váze, úbytek svalů a kostní hmoty a mnoho dalších.

Tyto doplňky stravy s obsahem vitamínů a bylinek podporují normální hladinu testosteronu a vitalitu. V jejich složení hledejte kotvičník zemní, pískavici řecké seno, ženšen atd. Když jejich dlouhodobé užívání doplníte výše uvedenými tipy, mezi které patří cvičení, dostatečně dlouhý a kvalitní odpočinek a zdravý jídelníček, mělo by se to brzy odrazit jak na tom, jak se v průběhu dne cítíte, tak na tom, v jakém stavu se nachází vaše svaly.