Vypadávání vlasů u mužů: Příčiny a jak ho zastavit?

Řídnutí vlasů u mužů je poměrně častým problémem, se kterým se musí naučit řada pánů žít. Co si ale budeme nalhávat, i muži se chtějí líbit, takže nadměrná ztráta vlasů může mít negativní dopad na jejich sebevědomí. Jaké má vypadávání vlasů u mužů příčiny? A jakými všemi způsoby se dá tento problém řešit?

Vypadávání vlasů je normální jev, se kterým se setká v podstatě každý. V průměru nám vypadne 50-100 vlasů za den, které pak nahradí vlasy nové. A tak to jde neustále dokola. Jenže, vlivem různých životních okolností a chorob mohou vlasy vypadnout, ale už nemusí narůst zase zpátky. Časem se tedy mohou začít objevovat na hlavě lysá místa, která upozorňují na to, že je někde nějaký problém.

Pokud se chcete o tomto tématu dozvědět další zajímavé informace, určitě budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení následujících několika odstavců.

padání vlasů u mužů příčiny

Padání vlasů u mužů

I když padání vlasů trápí ve velkém i ženy, dá se říct, že muži jsou k permanentní ztrátě vlasů (zvlášť v pozdějších stádiích života) mnohem náchylnější. Uvádí se, že kolem 50. roku života zaznamená potíže se slábnutím a vypadáváním vlasů až 85 % mužů. A to je ještě ten lepší případ. Někteří muži mohou začít ztrácet vlasy ještě před dosažením 21. narozenin.

Někdy mohou mít muži na hlavě jasně ohraničenou sekci vlasů, v jejímž středu nejsou vlasy žádné. Také ale mohou bojovat s takzvanými kouty, nebo z kompletní plešatostí.

Jaké jsou jeho příčiny?

Jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů jsou hormonální změny, kterými muži v průběhu života prochází. V některých případech může jít i o příznak nějakého vážnějšího onemocnění. V neposlední řadě může mít negativní vliv na vlasy i stres, onemocnění štítné žlázy, lupus, nedostatečná vnitřní výživa atd.

Jaký vliv na to má testosteron?

Testosteron je mužský pohlavní hormon, který pánům propůjčuje sílu a agresivitu. Také je důležitý pro budování aktivní svalové hmoty, pro udržování nízkého procenta tělesného tuku v organismu, pro silné kosti, sexualitu a podobně.

I když muži v průběhu života neprocházejí tak razantním úbytkem hormonů jako ženy, ani u nich nebývá hladina testosteronu celý život stejná. Uvádí se, že cca od 35 let se jeho množství v organismu snižuje asi o 1 % ročně. A protože je lidské tělo na hormonální změny velmi citlivé, je naprosto pochopitelné, že se to na něm brzy nějakým způsobem odrazí.

Co se týče androgenní alopecie, která taktéž způsobuje ztrátu vlasů, a která je častější u mužů, při ní dochází k tomu, že testosteron ničí vlasové kořínky, kvůli kterým začnou vlasy ve větší míře vypadávat a už nejsou nahrazovány novými. Ne všichni muži, kterým vypadávají vlasy, však tímto problémem trpí, takže je důležité vzít v úvahu i další možné příčiny.

jak zabránit vypadávání vlasů u mužů testosteron

Jak zabránit vypadávání vlasů u mužů

Prvním krokem může být dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy pro muže, které podporují vitalitu a normální hladinu testosteronu v těle. Obvykle v nich objevíte vitamíny, bylinky a další látky, které dopřejí vašemu organismu náležitou péči.

Dále pak nezapomínejte na to, že byste měli učinit pár opatření, která se budou týkat dlouhodobé změny vašeho životního stylu. Ačkoliv vás totiž nechceme strašit, to, jak se k sobě každý den chováte má zásadní dopad na to, jak rychlé vypadávání vlasů ve vašem případě bude.

V tomto ohledu se doporučuje podpořit užívání doplňků stravy pro muže i:

  • Nikotinovou abstinencí
  • Omezením příjmu vitamínu A (který může mít na padání vlasů negativní vliv)
  • Omezením stresu
  • Používáním kofeinových šamponů

V případě, že se cítíte kvůli stavu svých vlasů nesví, možná vám pomůže změna účesu. Pokud máte na hlavě holá místa, pravděpodobně nemá smysl, aby na ně upozorňovaly dlouhé vlasy na jiných částech hlavy. 

V neposlední řadě můžete také uvažovat o tom, že podstoupíte transplantaci vlasových cibulek. Jedná se ale o finančně náročné řešení (které mnohdy vyžaduje i vycestování za dobrými klinikami do jiného státu). Také to ale nemusí zabránit tomu, že o vlasy jednoho dne opět znovu nepřijdete. Je tedy opravdu třeba zvážit všechna pro a proti.

Jelikož padání vlasů u mužů často neznamená, že jsou vážně nemocní, obecně se doporučuje zůstat pozitivní, lépe se o sebe starat a padání vlasů tolik neřešit.