Změny nálad u mužů: Kdy je na vině andropauza?

Ne vždy máme dobrou náladu. I když je to normální, dlouhodobá podrážděnost, skleslost a hádavost obvykle znamená, že se s vámi nejspíš něco děje a je třeba tomu věnovat zvýšenou pozornost. I když muži neprochází menopauzou, mohou se u nich objevit změny nálad, které mohou souviset s andropauzou. Co s tím?

Nálada člověka je dost proměnlivá, takže nelze nikomu dávat za vinu, že není neustále veselý a dobře naladěný. Na druhou stranu, naše nálada by měla být většinou spíš pozitivní, nebo alespoň neutrální. Neměla by se navíc střídat každých pět minut.

Zatímco u žen je střídání nálad kvůli neustálému kolísání hormonálních hladin v průběhu cyklu celkem ospravedlnitelné, u mužů to zas až tolik neplatí. Hladina testosteronu se totiž v jejich těle v rámci jednoho dne/měsíce nijak dramaticky nemění.

Z toho důvodu je důležité věnovat pozornost tomu, když se tato situace změní. Najednou můžete být častěji podráždění a nesví. Případně můžete z veselí upadnout rovnou do deprese.

Jak se změna nálady u mužů projevuje? A jaké mohou být její příčiny?

změny nálad andropauza

Jak se projevují změny nálad?

Změny nálady se často spojují se staršími muži, u kterých existuje velká šance, že zrovna procházejí andropauzou (či krizí středního věku). Stejně jako u žen, andropauza může u mužů způsobovat jak psychické, tak fyzické potíže, kvůli kterým se může dost zásadně snižovat mužova spokojenost se životem.

Že máte problém poznáte nejčastěji podle:

V neposlední řadě vaší náladě nejspíš nepřidá ani to, že se při milostných hrátkách můžete potýkat se sexuální dysfunkcí, která pro zralé muže taktéž nebývá žádnou velkou neznámou.

Co se týče změny nálady, může k ní docházet v průběhu dne hned několikrát. Případně můžete procházet výraznou změnou duševního rozpoložení v rámci několika dnů.

Jak si zlepšit náladu? https://www.vitalito.cz/2021/05/21/jak-zlepsit-naladu/

Nejčastější příčiny změn nálad u mužů

Jedním ze spouštěčů může být již zmíněná andropauza, v průběhu které může docházet k poklesu mužského pohlavního hormonu, kterému se říká testosteron.

Samozřejmě ale nejde vyloučit ani to, že se muži něco delší dobu nedaří, což v něm může vyvolat řadu negativních pocitů. Vzhledem k tomu, že se o projevování emocí u mužů začíná v poslední době teprve opatrně mluvit, mnoho pánů netuší, jak si poradit se situací, kdy jim zrovna něco nevychází. (Protože je to v mládí nikdo nenaučil a raději vše uzavírají v sobě, což není zdravé.)

V případě, že nevíte, kudy kam, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na andropauzu, které obsahují bylinky na podporu energie a libida. Také vám může pomoci změna životního stylu. V krajním případě pak můžete vnitřní problémy řešit s kvalitním terapeutem nebo psychologem.