Jak podpořit mužskou plodnost a tvorbu spermatu?

Plodnost by neměly řešit jenom ženy. Jde totiž i o mužskou záležitost. Zvlášť v dnešní době, ve které se stále častěji hovoří o snižujícím se počtu mužských spermií. Ty, které v ejakulátu jsou, navíc nemusí mít dobrou kvalitu. Mohou být líné, ale i různě zdeformované. Dá se stav a počet spermií nějak vylepšit?

I když jsou to ženy, které při problémech s početím absolvují nekonečná vyšetření na klinikách asistované reprodukce, problém může být na straně muže. Ačkoliv se to špatně poslouchá, současný způsob života má na kvalitu spermií devastující vliv.

Z toho důvodu je důležité, aby se při léčbě neplodnosti snažili oba lidé v páru. Jen díky tomu se zvýší pravděpodobnost toho, že se vám početí (přirozenou cestou) i přes všechny komplikace podaří.

Jak ale na to?

podpora mužské plodnosti

Spermie a mužská plodnost

Mužská plodnost ve velkém stojí na počtu a na kvalitě spermií. Pokud spermie nemají správný tvar, nejsou příliš aktivní a nebo je jich málo, nemusí se setkat s uvolněným vajíčkem. A tím pádem nedojde k početí.

Případně k němu dojde. Na základě vad zárodku ale může žena o své těhotenství přijít. Tímto způsobem se tělo brání tomu, aby se vyvíjel plod, který nemá po narození šanci na přežití. (Vady se ale mohou objevit i později.)

Z toho důvodu je velmi důležité, aby muži v produktivním věku podstoupili test plodnosti, který včas odhalí, že mají nějaký problém, který by jim mohl komplikovat budoucnost.

Co ovlivňuje mužskou plodnost?

Spermie jsou velmi citlivé na to, jaký je váš životní styl. Z toho důvodu je potřeba se vyvarovat co největšího počtu hříchů.

Na spermie má špatný vliv:

  • Kouření marihuany a kouření tabáku
  • Nadměrné popíjení alkoholu
  • Obezita
  • Špatná výživa
  • Kontakt s toxiny atd. (radioaktivita, některé druhy chemie v pracovním prostředí…)

Určitě vám neprospívá ani to, že se celý den nehýbete. Také se vyplatí zahodit boxerky, které mohou zvyšovat teplotu vaší intimní oblasti. (Varlata jsou mimo tělo proto, že spermie potřebují ke svému prospívání trochu nižší teplotu.) To samé platí o příliš častých koupelích v horké vodě a o nadměrném saunování.

co škodí spermatu

Dále má na mužskou plodnost negativní vliv užívání antibiotik, dlouhodobá sexuální abstinence, neléčená pohlavně přenosná choroba, horečka, chemoterapie či varikokéla.

tvorba spermatu podpora sport

Jak podpořit kvalitu a tvorbu spermatu?

Kromě výše popsaných tipů existuje i několik dalších bodů, které vám mohou pomoci zvýšit počet spermií a tím pádem i zlepšit vaši plodnost.

V první řadě byste se neměli ochuzovat o kvalitní spánek. Co se týče vitamínů, ve vašem jídelníčku by měl být vitamín C, vitamín D a vitamín E. Dále můžete svou plodnost podpořit tím, že vyzkoušíte doplňky stravy s pískavicí řeckým senem. Naopak se snažte vyhýbat sóje a výrobkům z ní.

Na vaši plodnost má negativní dopad i dlouhodobý stres, který může plynout z vašich osobních, nebo pracovních problémů.

Stres se dá snížit:

  • Sportem
  • Meditací
  • Děláním něčeho, co vás baví
  • Změnou pracovního prostředí

Jde ale o běh na delší trať. Počítejte s tím, že redukce stresu od vás bude vyžadovat pevné rozhodnutí a trpělivost.

V případě, že byste chtěli vyzkoušet bylinky, přijdou vám vhod doplňky stravy pro muže. Ideální jsou ty vícesložkové, protože účinky vitamínů, bylin a dalších ingrediencí se mezi sebou navzájem doplňují.

Napsat komentář