Testosteronové tablety: Jak je vybrat a kdy pomohou?

Pokud se trápíte myšlenkou, že v určité životní etapě u vás začíná docházet k přirozenému úbytku testosteronu, pravděpodobně hledáte cesty, které by mohly tento proces zvrátit. Jednou z variant jsou testosteronové tablety. Hodí se ale pro každého? A existují k nim nějaké volně dostupné alternativy?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, který začíná v tělech převládat od období dospívání. Právě v tomto čase ho máte nejvíce, což vysvětluje z velké části to, proč prakticky neustále myslíte na sex.

Jenže, tento stav netrvá dlouho. Zhruba od třiceti let začíná testosteronu postupně ubývat. Ve srovnání s ženami to ale není tak drastické, uvádí se, že je to cca 1 % za rok. Dlouhou dobu si tedy nemusíte žádné změny vůbec všimnout.

Jakmile ale vstoupíte do středního věku, většinou dojde na první lámání chleba. Můžete najednou vidět, že máte na těle větší množství tuku. Také můžete přicházet o aktivní svalovou hmotu, můžete být více náladoví a můžete mít menší chuť na sex. Právě to vše jsou příznaky toho, že vaše hladina testosteronu nemusí být na takových hodnotách, na jakých byla dříve.

I když jde o naprosto normální proces, jeho rychlost může podpořit nezdravý životní styl, který má na hladinu testosteronu negativní vliv. Z toho důvodu se vyplatí, když muži proti němu bojují na několika frontách.

co-jsou-to-testosteron-tablety

Co jsou to testosteronové tablety?

Testosteronové tablety jsou souhrnný (lidový) název pro všechny přípravky, které mohou mít pozitivní vliv na zvýšení hladiny testosteronu. Není ale úplně přesný, protože obvykle zahrnuje jak klasické léky na podporu testosteronu (což je technicky vzato hormonální terapie), tak volně prodejné doplňky stravy, které se snaží řešit problém přírodní cestou.

Jak vybrat správně?

Problém s výběrem testosteronových tablet spočívá v tom, že nad nákupem doplňků stravy pro muže máte plnou kontrolu, klasické testosteronové tablety vám ale může předepsat jen lékař. Bez jeho posvěcení se vám tedy vůbec nedostanou do ruky.

Tablety na předpis

Tablety na předpis můžete získat jen v případě, že přijdete k lékaři, který vyhodnotí, že k jejich předepsání existuje relevantní důvod. Tím může být například to, že máte od narození nějakou hormonální anomálii, kvůli které vaše tělo neprodukuje tolik testosteronu, kolik by správně mělo. (A kvůli čemuž například nedochází ke správnému fyzickému vývoji.) Přirozený úbytek testosteronu většinou nebývá pádným důvodem pro jejich předepsání.

Zároveň bychom vás chtěli upozornit na to, abyste se nesnažili tyto léky shánět po internetu, protože nahráváte překupníkům, kteří vám mohou prodat padělek. Případně si můžete ublížit. Navíc, prodej léčiv na předpis po internetu je nelegální, takže vám to za všechny tyto potíže rozhodně nestojí.

Přírodní doplňky stravy

Místo pokoutných snah o získání tablet na předpis raději nejprve vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy pro zralé muže, které podporují vitalitu, sexualitu a další oblasti, na které má testosteron zásadní vliv.

Tyto doplňky stravy nejčastěji najdete ve volném prodeji v lékárnách nebo na internetu. Kromě toho, že mívají ve složení komplex několika látek, můžete se držet i jasně stanoveného dávkování. 

testosteron tablety bylinky

Jaké látky by měly obsahovat?

Přírodních doplňků stravy pro zralé muže existuje na našem trhu nespočet. Už při kontrole jednotlivých obsahů navíc zjistíte, že některé jsou kvalitnější než jiné. Jak si tedy vybrat už na první dobrou správně?

Při čtení etikety upřednostněte složení, ve kterém najdete:

A další látky, které přispívají k normálnímu stavu kostní hmoty, k podpoře normální plodnosti, k normální hladině energie, k podpoře libida a k podpoře normální nálady. Nezapomínejte však na to, že výsledky se obvykle neprojeví přes noc, proto je důležité tyto doplňky stravy užívat dlouhodobě a každý den.

Když je navíc podpoříte i redukcí stresu, dostatečně dlouhým spánkem, cvičením a zdravým jídelníčkem, určitě vám brzy bude zase lépe.